dinsdag 2 oktober 2007

ZOAT 2007

Afgelopen weekend was het ZOAT 2007, het Hockeytoernooi voor Nederlanders in Zuid-Oost Azië. Tot drie weken geleden wist ik niet van het bestaan van dit grote evenement. Vierhonderd (!!) Nederlanders uit alle Aziatische windhoeken verzamelden zich dit jaar in Kuala Lumpur. Er deden 20 teams mee, onder andere uit Australië, China, Hong Kong, Jakarta, Singapore en natuurlijk Kuala Lumpur. Ik had mazzel dat iemand die (als geheim wapen) uit Hong Kong zou worden ingevlogen, niet kon komen (andere geheime missie?) en ik dus mee mocht doen. We hadden twee KL-teams. Alle goede in 1 team en de minder goede in het andere. Dat was een prima optie tot het moment dat we tegen elkaar moesten spelen.

Het toernooi was geweldig en super goed geregeld. Van Dobben-kroketten met de lunch (de cateraars -aan het vasten vanwege Ramadan- keken nogal bedenkelijk naar de graaiende, kwijlende Nederlanders), massages na de wedstrijd (als je al na een ochtendje shoppen eindigt met een massage, kun je niet verwachten dat er gerend kan worden zonder het stramme lichaam aan het eind te pamperen) en een kidsclub vol met Filippijnse helpers. Ondanks dat de wedstrijden op gras waren, was zelfs het hockeyen leuk. De damesteams probeerden elkaar vooral op modegebied te overtreffen. De overduidelijke winnaars waren de (jonge!!) dames uit Jakarta, met op zaterdag delftsblauwe rokjes en op zondag gifroze outfit dat net te klein was zodat de zwarte strings een soort brug vormden tussen het rokje en het shirtje.
Bij de heren ging het er fanatiek aan toe. Zo fanatiek zelfs dat 1 team ruzie kreeg met de scheidsrechters omdat ze vonden dat er te lang werd gewacht met van het veld dragen van hun teamgenoot (die lag te wachten op de ambulance om hem met gebroken neus en verbrijzelde jukbeen naar het ziekenhuis te brengen voor een spoed operatie). Maar het merendeel van de teams was relaxed en gezellig. Iets wat iedereen waarschijnlijk ook beter kan dan hockeyen, want laten we eerlijk zijn: 400 ongetrainde oude vellen die na jaren wijn drinken en te veel eten plotseling bedenken dat ze fit genoeg zijn om in de brandende zon te gaan sporten, dan kun je ook maar beter relaxed en sportief zijn dan fanatiek! En het was warm, heel warm, vooral tijdens de middagwedstrijden die om 12.30 pm -na bergen kroketten- begonnen! Het is een wonder dat er geen doden gevallen zijn...

Het was echt een geweldig weekend, met een fantastisch feest op zaterdagavond inclusief bitterballen en I will survive, helemaal volgens de hockeyfeest-etiquette dus! Het was ook absoluut het jaarlijkse hoogtepunt van de expat-decadentie, maar 1 keer per jaar kan geen kwaad, denk ik. Vooral niet als je bedenkt dat dit voor mensen die regelmatig van land en stad wisselen HET moment is om oude vrienden van eerdere locaties weer terug te zien. Ook wij hebben vrienden uit Tokio die nu in Singapore wonen weer gezien. En daarnaast hebben we heel veel nieuwe mensen die in KL wonen ontmoet en een heel gezellig weekend gehad. En dan kan een broodje Van Dobben natuurlijk niet ontbreken!

3 opmerkingen:

monique zei

way to go, heerlijk om alles over je nieuwe (en toch ook voor mij zo bekende leventje) te lezen, liefs monique je grote nicht

Andrea zei

He nicht, wat leuk om een reactie van je te krijgen! Liefs
andrea

Unknown zei

Dit klinkt wel als de ultimate expat ervaring, geweldig! Toch een beetje blij dat het Tokio dames team het niet gered heeft, anders had het nog meer gestoken dat ik dit evenement heb moeten missen (en natuurlijk vooral de Van Dobben..). Maar jouw verslag maakt veel goed!!