donderdag 11 oktober 2007

Hari Raya

Morgen heeft Harm misschien vrij, misschien ook niet. En als hij morgen geen vrij heeft dan heeft hij het maandag. De kinderen hebben (voor de zekerheid) morgen tot en met woensdag vrij.
Vol spanning wacht heel Maleisie op Hari Raya, het nieuws dat de maan vol is en het eind van de Ramadan is aangebroken. Wat wij ervan begrepen hebben gaat het om "the sighting of the moon" om het daadwerkelijk waarnemen dus. Het is meestal redelijk bewolkt in KL dus dat is niet eenvoudig. Er was een deal gesloten met Singapore dat Hari Raya zaterdag zou zijn maar een (overheersende) Moslimstroming in Maleisie heeft dus blijkbaar toch zijn eigen plan getrokken en is op de uitkijk gaan liggen.

Harm heeft net (21.30pm) gebeld met een collega, maar er is nog geen nieuws. Heerlijk dat een heel land in spanning kan worden gehouden. Ik ben benieuwd wanneer de kogel door de kerk (of beter de maan door de Moskee) zal gaan.
Ik zet in ieder geval voor de zekerheid geen wekker, zou zonde zijn van een mogelijke kans op uitslapen. Niet dat het veel zal uitmaken, onze buurt Imam weet de 900 meter met zijn megafoon zonder probleem te overbruggen en daarbij zelfs de Airco te overstemmen. 4.30am Rise and shine dus!

2 opmerkingen:

carla zei

Andrea ik voel mij geroepen (niet door jouw imam)om hier toch wat tekst en uitleg te geven aangezien ik zelf al zeker naar 4 Iftars(breken van de vasten)geweest mat erg veelplezier.Hieronder dus een korte toelichting!!
Suikerfeest
Aan het einde van de maand Ramadan wordt het Id-Al-Fitr gevierd. In Nederland wordt dit feest ook wel "het Suikerfeest" genoemd. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en kan meerdere dagen duren. Op de ochtend van de eerste dag van de tiende maand, Sjawwal, staan moslims vroeg op: zij trekken schone, eventueel nieuwe kleren aan, en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. Zo getuigen ze er feestelijk van dat ze een maand gevast hebben.

Na zonsopgang wordt iets gegeten ten teken dat het vasten echt voorbij is. Daarna gaan de mensen naar een moskee of een zaal om daar naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan wensen de mensen elkaar een gezegend feest. De rest van de dag wordt besteed aan familiebezoek. Bij de familiebezoeken wordt veel zoetigheid gegeten (niet voor niets wordt het feest ook Suikerfeest genoemd), en worden er cadeautjes uitgewisseld.

De kinderen delen volop in de feestvreugde, al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen. In sommige islamitische landen is er op deze dag vaak kermis, en staan er snoepkramen op straat. Iedereen probeert aardig te zijn voor andere mensen, en met een schoon geweten en goede voornemens verder te gaan. Vaak is ook de tweede dag van de maand Sjawwal nog een feestdag.

Het suikerfeest valt op 13 oktober 2007.

Andrea zei

ah, heel goed. Enige is dus dat ze hier in KL echt naar de maan kijken en dus niet al vooraf de dag vaststaat. Harm had overigens geen vrij. Maandag dus.